piątek, 26 grudnia 2014

God jul og godt nytt år!

... czyli Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku :)


Do Świąt Bożego Narodzenia wielu Norwegów przygotowuję się dość wcześnie :) W Norwegii świętowanie rozpoczyna się przystrajaniem mieszkań 1 grudnia. Wtedy też zapala się adwentowe świece i gwiazdy w oknach. Przystraja mieszkania i klatki schodowe. Wnętrza zmienia na bardziej świąteczne - z dominującą charakterystyczną czerwienią. 
24 grudnia na wigilijnym stole znajdziemy ribbe/pinekjøtt* w zależności od regionu Norwegii, medisterkakker**, julepølse***, poteter****, kålrotstappe*****, lutefisk****** i wiele innych.
Dla ciekawych świątecznej kuchni norweskiej zapraszam tutaj: julemat

Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia wypełnionych miłością, rodzinnym ciepłem i zapachem choinki oraz szczęśliwego Nowego Roku! 

* pieczony boczek; solone i suszone żeberka jagnięce parzone na brzozowych lub sosnowych gałązkach; 
**coś w stylu naszych sznycli ale ze świątecznymi przyprawami
***świąteczna kiełbasa
****ziemniaki
*****coś w stylu naszej kapusty zasmażanej
****** kiszona ryba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz