Do Świąt Bożego Narodzenia wielu Norwegów przygotowuję się dość wcześnie :) W Norwegii świętowanie rozpoczyna się przystrajaniem mieszkań 1 grudnia. Wtedy też zapala się adwentowe świece i gwiazdy w oknach. Przystraja mieszkania i klatki schodowe. Wnętrza zmienia na bardziej świąteczne - z dominującą charakterystyczną czerwienią.
24 grudnia na wigilijnym stole znajdziemy ribbe/pinekjøtt* w zależności od regionu Norwegii, medisterkakker**, julepølse***, poteter****, kålrotstappe*****, lutefisk****** i wiele innych.
Dla ciekawych świątecznej kuchni norweskiej zapraszam tutaj: julemat
Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia wypełnionych miłością, rodzinnym ciepłem i zapachem choinki oraz szczęśliwego Nowego Roku!
* pieczony boczek; solone i suszone żeberka jagnięce parzone na brzozowych lub sosnowych gałązkach;
**coś w stylu naszych sznycli ale ze świątecznymi przyprawami
***świąteczna kiełbasa
****ziemniaki
*****coś w stylu naszej kapusty zasmażanej
****** kiszona ryba
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz